Сватбен фотограф Пловдив

Сватбен фотограф Валерия

ЗА МЕН

Моето име Валерия и съм професионален сватбен фотограф.

Имам завършено икономическо образование - 2-ра степен по икономика от Икономическия университет в Санкт Петербург, но малко след като завърших, разбрах, че не бих могла да работя тази професия. Винаги съм била привлечена от творчеството включително фотографията.

Взех си първия фотоапарат преди около 14 години с огромното желание да навляза по-дълбоко в сферата на фотографията, като за известно време това се превърна и в мое хоби.

От 2019 г. фотографията за мен стана моя професия и оттогава вече повече от 4 години аз снимам най-приятните и емоционални моменти в живота на хората.


Защо да се обърнете към мен и да ме изберете за заснемане на вашата сватба?

Сватбите са много важно събитие в живота на всеки един човек, на каквато и въраст да е той. Интензитетът на емоциите, който човек може да изпита по време на такова събитие не може да се сравни с друго. Дори и да опитаме да направим сравнение, ще открием, че бялата рокля, магията на любовта, щастието в този ден са ненадминати в сравнение с празненство по случай рожден ден или официален коктейл например. Ако обаче сте решили да се ожените или омъжите за втори или пореден път, можете отново да изпитате това невероятно преживяване, но истината е, че пърият път е най-специалният.

Затова и решението за избор на фотограф е изключително важно и следва да подходим сериозно при избора. От мен остава обещанието, че ще останете доволни от резултата – готовите снимки ще запечатат за цял живот този така специален миг, а самият процес на заснемане ще бъде приятен и без напрежение.

Мога смело да заявя, че за много фотографи сватбите са основното занимание от дейността им. За мен обаче това не е така. Аз правя сватбени фотосесии изключително рядко, защото смятам, че следва да се отдам напълно на процеса. За целта предварително обсъждам с младоженците всички подробности, успявам да разбера какъв е техният характер и да знам какво им харесва. Така когато вече знам какви са техните интереси, какво желаят, аз мога да осъществя сватбата на техните мечти и когато това се случи, аз мога да отразя напълно адекватно събитието и да запечатвам всичко това в снимки. Всички знаем, че понякога се налага да преживеем в някаква степен доза стрес в този така очакван ден, колкото и да не ни се иска. Запазвам си правото да намаля дозата стрес - ще бъда навреме, ще  ви предразположа, ще ви съветвам кое е най-подходящото място, ще уловя най-ценните мигове за вас и вашите гости.

Какви са цените на предлаганата от мен сватбена фотосесия?

От голямо значение при ценообразуването на сватбената фотосесия е нивото и опита, който има фотографът. Защо опитът във фотографията и дейността с хора е от изключително значение?

Дори при избора на минималния пакет с името "Любовна история" (Love Story), трябва да разберете, че фоторазходката не е само едно позиране. Разбира се, фотографът има за цел да ви каже какво да правите, как да застанете, как да се прегръщате и дори кога да се целувате, но самият фоторепортаж заема немалка част от всяка фотосесия. Например, в случай че изведнъж започне да вали и се наложи младоженците да отскочат до навеса на най-близкия магазин - моменти като този не бива да се пропускат. Начинаещият може и да няма време да се ориентира, но един опитен фотограф веднага ще разбере, че такива ярки емоции са много, много важни и те ще бъдат помнени от семейството дълги години след това. Опитният фотограф много лесно ще се приспособи към създалата се ситуация и ще остави сватбата да се случи такава, каквато е.


Цената се влияе и от избора на пакет от услуги като сватбената фотография може да включва както само отделен вид услуги, така и да има цялостюна пакетна цена. По-долу ще разгледаме какво може да включва една сватбена фотосесия:

Как протича процесът на една сватбена фотосесия?

Сватбената фотосесия обикновено включва следните етапи: заснемане на подготовката за сватбата (събирането на младоженците преди сватбата) и заснемането на самата официална част (сватбената церемония, самото сключване на брака, фотосесия на младоженците и кумувете, прием на гостите и заснемане на забавната част веднага след официалната церемония).

Освен това сватбената фотосесия може да включва фотосесия "Love story" - снимане само на булката и младоженеца. Това съответно може да бъде направено в отделен ден за фотосесия – няколко дни преди сватбения ден или да бъдат отделени няколко часа за заснемане в самия сватбен ден след сватбеното тържество, или това да стане веднага след церемонията, по преценка на двойката.

Когато снимките в сватбения ден са направени от двама фотографа или пък LOVE STORY фотосесията не е направена на датата на самия сватбен ден, разполагам с допълнителна възможност снимките да бъдат подготвени за излъчване на екран в сватбената зала точно в деня на тържеството.

По правило сватбената фотография започва няколко часа преди сватбената церемония и приключва късно вечерта, след неофициалната част на събитието.

Процесът на сватбената фотосесия може да варира в зависимост от предпочитанията както на младоженците, така и на фотографа. Всичко се обсъжда предварително, за да може в деня на снимките да се вземат под внимание желанията на двойката, като това обикновено включва следните стъпки:

Love Story - Фотосесия с любовна история за младоженците

Фотосесия в отделен ден преди сватбата или веднага след сватбеното тържество. Мястото за фотосесия се обсъжда предварително, като се вземат предвид предпочитанията на двойката, времевия диапазон, непредвидените обстоятелства като форсмажор, метеорологичните условия и редица други подробности. Старая се винаги да измисля и разгърна фотосесията така, че времето да бъде забавно и непринудено, за да може в допълнение към снимките на живо двойката да се наслаждава и на самия процес.

Среща

Много често започвам снимките в сватбения ден с подготовката на младоженците - прическа, грим, дрехи и аксесоари на булката. Този етап обикновено отнема няколко часа и включва както фотосесия поотделно с булката и младоженеца, така и общи снимки на младоженците, снимки с общи приятели, с приятели по отделно на булката и младоженеца, както и снимки с най-близките членове на семейството.

Посрещане на гостите

Заснемането на посрещането на гостите е много емоционален етап, който се провежда преди самата церемония. Тук гостите най-накрая се срещат с младоженците. Наблюдаваме кадри на ентусиазъм, радост и нежност, море от прегръдки, усмивки и безкрайно щастие.

Сватбената церемония 

Това е най-вълнуващият момент не само за булката и младоженеца, но и за всички гости. Ще се постарая да уловя кадри от самата сватбена церемония като запечатам моментите на клетвите на бъдещите съпрузи, размяната на пръстените, страсните целувки, причастието. За мен е много важно да хвана в кадър лицата на развълнуваните гости, тъй като това е една от най- важните части на цялото събитие. По време на тържеството фотографът може да работи съвместно със свой колега фотограф и видеооператор, за да се получи по-пълна картина на събитието.

Заснемане на неофициалната част от церемонията

Партито, танците, цялата забава. Това е също толкова интересна част от снимките, тъй като до вечерта всички гости са се отпуснали и започват истински да се забавляват, да танцуват и разпускат на воля заедно с всички поканени. Именно тук се запечатват едни от най-забавните и весели кадри.

След сватбената фотосесия фотографът обработва и коригира изображенията, за да ги направи по-ярки и богати като за целта поставя правилните акценти в кадъра.

Но със сватбения ден работата ни не приключва. Едва сега започва процесът на подбор, при който отстраняваме всички дубликати и грешни снимки. След това следва процесът на обработката. Всички снимки преминават през групова корекция на цветовете, така също и през обработка и изрязване. Някои снимки преминават през детайлен ретуш. По-долу разказвам в подробности как протича този процес.


Обработка на кадрите

Процесът започва с подбор на най-добрите снимки, като от няколко хиляди се получават 1-2 хиляди от възможно най-добрите снимки. След това пристъпвам към обработка на всички избрани снимки - корекция на цветовете и корекция на светлината. Всяка снимка бива обработвана ръчно, за да стане възможно най-красива.

На някои снимки правя ретуш - по-детайлна обработка на кожата и други елементи (ако има нужда или има предварителна уговорка с младоженците (обикновено - това е портрет на булката и младоженеца в близък план, при проблемна кожа и някои други малки подробности, от изключително значение за младото семейство).

Светлинната и цветовата корекция са две незаменими части от фотообработката на сватбени снимки, те могат забележимо да подобрят качеството на снимките, да ги направят по-ярки и пищни, да поставят акценти.

Светлинната корекция

Светлинната корекция е процес на промяна на яркостта и контраста на едно изображение. Тя от своя страна се състои от промяна на яркостта, сенките и светлите части, за да се получи желаният ефект. Светлинната корекция доста често се използва за коригиране на несъвършенствата на осветлението в снимките, като например прекалено тъмни или прекалено светли области и за да се направи изображението по-ярко и по-живо. Например в залата за тържества (при динамична фоторепортажна фотография), когато танцуващите често сменят светлината, общите светлини могат да се включват и изключват, използват се специални за целта ефекти, оригиналните снимки могат да бъдат малко по-светли или по-тъмни от необходимото и корекцията на осветлението съдейства да се овладее  това и по този начин да се балансира  изображението.

Корекцията на цветовете

Корекцията на цветовете е процес на промяна на цветовия баланс на всяко едно изображение. Той може да включва промяна на нюанса, наситеността и концентрацията на цветовете с цел постигане на идеално съчетание. Корекцията на цветовете може да бъде употребена за корекция на цветове, изглеждащи твърде бледи или пренаситени, както и за създаване на желаната атмосфера и настроение в изображението.

Пример за това е  зала за тържества, в която има наличие на много цветомузика, отразяваща се много цветно на кожата на гостите и на заобикалящата ги атмосфера и в такива случаи корекцията на цветовете съдейства да се смекчат нежеланите нюанси (зелено, червено и розово), които наистина могат да развалят образа.

Друг пример е в случаите когато се снима навън на открито: върху кожата на булката и красивата ѝ сватбена рокля могат да се проявят зелени нюанси от околната среда, което пък от своя страна може да направи цветовете на снимката да изглеждат мътни. Затова и в случаи като този цветокорекцията би била много полезен похват.

И двата процеса - корекция на светлината и корекция на цветовете - се извършват ръчно с помощта на специализирани софтуерни инструменти като Adobe Photoshop, Lightroom и др и се правят за всяка една снимка, След тези процеси на светлинна и цветова корекция дори добрите и качествени снимки се превръщат в още по-вълшебни и се помнят цял живот.

Ретуш

Ретуш - един по-задълбочен процес за обработка на изображението, използващ се с цел подобряване на външния му вид. Може да се състои от отстраняване на несъвършенства, коригиране на цветовия баланс, подобряване на контраста, премахване на фонови обекти и много, много др. Класически примери за подробна обработка са: премахване на някои замърсявания, в случай че нещо случайно е попаднало в кадъра, коригиране на фигурата, премахване на пъпки от лицата или други дефекти по кожата, корекция на грима и др.  

Обикновено ретушът се прави за снимки преди отпечатването им, например когато се прави албум.

Извършва се с помощта на софтуерни програми: Adobe Photoshop и други.

След цялата тази дейност младоженците получават своите снимки. Обикновено изпращам линк за изтегляне на всички снимки в максималния им размер и качество в най-разпространения формат jpg.  Младото семейство може да получи снимките и като готови албуми със своите най-ценни снимки (ако това е предвидено като част от пакета за заснемане на сватбения ден).

Важни фактори при избора на сватбен фотограф

Изборът на сватбен фотограф е много важна стъпка при планирането на сватбата, защото именно фотографията ще ви помогне да запечатите завинаги най-вълнуващите моменти от сватбения ден, всички емоции, красотата на роклята на булката и костюма на младоженеца, украсената зала, избрана за тържеството, уловените мигове с най- близките, които понякога живея тна  далечно разстояние от нас, както и редица други важни за вас моменти .

Някои от съществените фактори, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате сватбен фотограф, за да запечатате наистина очарователен спомен са:

Портфолио.

Ясно е, че следва да разгледате предварително  портфолиото на фотографа и да решите дали харесвате стила му на заснемане и това следва да стане още преди да го изберете за ваш фотограф.

Забелязва се, че дори някои фотографи не излагат свои собствени снимки, а такива от фотохранилища (или просто използват чужди снимки). Нискобюджетните фотографи или доста често фирмите - посредници бъркат много като използват този подход.

Много е лесно да се провери с помощта на търсачка на снимки на компютъра ви: търсите дадена снимка (чрез опцията за търсене в Google) и когато тя е налична на много сайтове – знайте, че тази снимка не е направена от дадения фотограф, а само така ви  бива представена.

Отзиви на клиентите.

Разгледайте отзивите на клиентите на уебсайта и в социалните медии на фотографа. Това ще ви помогне да разберете колко добре работи фотографът с клиенти и колко доволни са били предишните му такива. Внимателно разгледайте отзивите, като обърнете специално внимание на източника им, дали може да му се има доверие, защото има много разнообразни сайтове, където отзивите могат да бъдат фалшифицирани. Просто обърнете внимание на самите отзиви, както положителни, така и отрицателни, изчетете внимателно какво пишат хората, тъй като понякога се случва  от злоба някой да напише лош отзив. Това може да стане, защото фотографът е направил снимките само ден по-късно например. Наблюдават се и редица други различни примери. Важно е да разберете от отзивите дали резултатът се е харесал и фотографът е бил харесан от младоженците, така и от гостите. Трбябва да добавя и това, че фотографът все пак следва да е приятелски настроен и позитивен като човек, Срещат се  примери, когато фотографът идва на снимките недружелюбен или дори леко ядосан. Такъв човек може да обиди със случайна дума  булката, което пък може по-късно да развали целия празник на младоженците или да добави стрес към и без това притеснената двойка, или пък да обиди някои от гостите на събитието. И съвсем различно е когато фотографът с усмивка и шеги може да бъде подкрепящ, да бъде способен да работи в сложни условия (тъй като в сватбения ден понякога нещо може да се обърка). Просто човек трябва да умее да забавлява гостите пред фотоапарата, а това от своя страна ще направи снимките още по-жизнени, още по-завладяващи и ще разкрие усмивките на всички.

Химия.

Поставена на трето място в списъка, химията всъщност стои на едно и също ниво с портфолиото.  Много е важно да изберете фотограф, с когото на вас и на гостите ви ще бъде забавно и приятно да бъдете заедно през целия ден или вечерта. Фотографът в деня на снимките може да се каже, че е вашият личен психолог и той ще ви помага да се отпуснете, да се успокоите, да бъдете с усмивка на уста и ще помогне да изглеждате възможно най-естествено в кадър.  Комуникацията с фотографа е изключително ценна, защото ще прекарате доста време с него в сватбения ден. Ако нещо не е както трябва от самото начало, например фотографът ви дразни по някакъв начин или ако не желае да говори, или пък е леко грубоват - знайте, че по време на сватбата това поведение вероятно няма да доведе до задоволителен финал и за двете страни.

Что говорят о моих работах?

[media_boxes id="1"]

Еще множество отзывов и работ вы найдете в моем фэйсбуке